WWW.FOLKINFO.HU
NÉMETH GYÖRGY, lószőrékszer-készítő - Ócsa, Hungary
 

 

 


Népi kézművességgel az 1980-as évek elejétől foglalkozom. Megtanultam szőni, tojást festeni, -karcolni, a papírral bánni. Igazából mégis lószőrékszer-készítőnek mondhatom magamat. Kezdettől fogva tanítom is a kézművességet szakkörökben, tanfolyamokon, táborokban, játszóházakban, kézműves bemutatókon és vásárokon.

1988-ban elnyertem a Népművészet Ifjú Mestere címet, 1996-ban pedig a Népi Iparművész elismerést. Mostanában már ritkán küldök pályamunkát jelentős megmérettetésekre.

A lószőrékszer-készítés széles körű elterjesztésében és népszerűsítésében – határainkon belül és azon túl is – jelentős szerepem volt. Ebből a célból szerveztem nyolc éven át folyamatosan a lószőrös táborokat, szorgalmaztam a létrehozását az Országos Lószőrékszer-készítő Céhnek, szerveztem és segítettem sok lószőrös pályázat és kiállítás megvalósulását. A hajdani Céh tagjainak munkáit bemutattuk a Vajdaságban több alkalommal is.

A kilencvenes évektől kutatom, gyűjtöm az adatokat e témában, lassan megszületik egy összegző kiadvány is.

Az utóbbi néhány évben a lószőr és a szaru összetársítása, illetve a szarumegmunkálás (ékszerek készítése, sótartók karcolása) foglalkoztat.

Szívesen tartok vetítéssel egybekötött előadásokat, bemutatókat, s akár tanfolyamokat is.