WWW.FOLKINFO.HU
A Kalyi Jag együttes, Budapest -Hungary

A zenekar új honlapja: www.kalyijag.org

Logo

" Kiszolgáltatva hitemnek
Haláltalan Szavakkal Szólok,
Ande muro ilo Kalyi Jag phabol
Kimondom nektek az é j s z a k á t"

/ Bari Károly /

 

 

A Kalyi Jag együttes

Az Együttes Észak-Kelet-Magyarország területéről származó Roma fiatal jogászokból, népművelőkből, és munkászenészekből, 1978- augusztus végén alakult meg.
Megalakulásuknak több tényezője is volt. Egyrészt azért vált szükségessé,hogy az igazi autentikus Roma kulturát közhírré tétessék, másrészt, hogy a köztudatban elterjedt negativumokat anyanyelvük ápolásával legyőzzék, hiszen a zene nyelvén mindenki érthető, és mindenkit lehet szeretni. Több kommunikációt lehet pozitívan közvetíteni, ha ez a Kalyi Jag zene eljut az ember értő szelleméhez.Varga Gusztáv
Az első időszakban sokat lépett fel munkásszállásokon, ifjúsági klubokban, táborokban és művelődési házakban. Nagy sikereket hoztak a cigány nyelven előadott dalok, a cigány folklór legeredetibb, legautentikusabb műfaja.
Az Együttes neve tomboló tűzként járta végig az országot. Az első együttes volt az országban és Európában is, akik roma anyanyelven énekelték saját folklórjukat.
1979-ben a Parlament a "Népművészet Ifjú Mesterei" címmel tüntette ki az Együttest. Ezt a címet évente csak a legkiválóbb előadó művészek kaphatják meg.
1980-tól az Együttes hivatásosan és tudatosan foglalkozik az autentikus cigány népzenével. Az Országos Rendező Iroda ebben az évben adott az Együttesnek működési engedélyt.
1980-ban a "Kalyi Jag" név bekerült a "nagy köztudatba": rádió- és televízió-felvételek sorozata készült az Együttessel.
1981-től a "Kalyi Jag" már a nagy színházakban is közismert lett. Ebben az évben Hollandiában turnézott az Együttes, ami történelmi esemény volt a roma kultúrában.
1982-ben az Együttessel a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, és a BBC. negyven perces felvételt készítettek. 1982-ben az Együttesnek már évente 50 előadása volt, ebből 20 színházi és 30 egyéb, mint például táborok, klubok, fesztiválok, önálló esték.
Ebben az évben nagy sikert aratott a Budapest Sportcsarnokban megrendezett Tavaszi Táncház Találkozón adott koncertjén, ahol tízezer ember láthatta az Együttes műsorát.
1983-ban lemez készült az Együttes tagjaival, a "Folklórárt EurópaBelgium", és "Aki dudás akar lenni", címmel. Televízió felvétel készült a "Fiatalok órája", "Szép magyar tánc", vBalogh Ágnesalamint "Aki dudás akar lenni" műsorral. A MAFILM Vállalat felkérte az Együttest, hogy az "Élő holttest" című játékfilmben énekeljen.
1983-ban Balogh Béla "Aranysarkanytús" és a "Népművészet Ifjú Mestere" címmel kitüntetett táncossal megnyerték az Országos KI-MIT-TUD? Versenyt. Az Együttes zenéjét a kubai közönség is élvezhette ebben az évben, továbbá megtartotta 5 éves jubileumi évfordulóját, melyről az MTV filmet is készített.
Az Együttes 1984-ben óriási sikert aratott Svájcban, (Fribourgban), majd onnan tovább utazott Ausztriába, Linz városába, ahol a 40 perces koncert helyett 3 órás koncertet kellett adnia, majd Bécsben a Collegium Hungaricumban adott nagy sikerű előadást. Az Együttest a MAFILM újra felkérte az "Átok és szerelem" című film szereplésére és éneklésére.
Az Együttes 1985-ben az Európai Fesztiválon Nívó-díjat kapott. Nagy sikert aratott a Táncház lemezre (Hungaroton) felénekelt két dala a "Tiszaháti pergető, és a Kon kamenpe, a
mely bekerült a Magyar Rádió slágerlistájára. Ebben az évben az Együftes Franciaországban, Strassbourgban, Nancyban, Metzben, Svájcban, Loussane-ban, Zürichben, Németországban, (Köln, Münster, Dortmund, Paderborn, Nürnberg,) és Ausztriában (Bécsben) vendégszerepelt.
1986-ban a Hungaroton szerződést köt az Együttessel egy lemez megjelentetésére. Az Együttes felveszi az első nagylemez anyagát. Az Együttes dalait ekkor már a fél ország énekli. Az Együttes lejár vidéki klubokba, táborokba, tanítja a cigány folklórt, közben etnográfusi munkát is végez, gyűjti a dalokat, a népzenét, a hagyományokat, a néptáncokat (1982-től). , Nemzetközi Cigány Tánc- és Zenei Táborokat szervez. A német WDR és ZDF készített felvételeket az Együttessel.
1987-ben az Együttesnek megjelenik az első nagylemeze, amely az első hónapban harmincezer példányban kerül eladásra, mely forradalmasítja az autentikus cigány népzenét. Lemezbemutató koncert turnét adnak Ausztriában, Svájcban, Franciaországban, meghívást kapnak Finnország városaiba, (Helsinki, Kauvola, Kokkola, Kuopio, Tampere) turné Németországban és rádió felvétel (WDR, Köln).Balogh József
1988-ban az Együttesről egy önálló film készül (Kalyi Jag névvel), ami körbejárta Európát és eljutott Japánba, Dél-Koreába is. A film nagy sikerére való tekintettel az Együttessel a frankfurti rádió HRF három önálló estet rendezett, melyet rögzített. Ebben az évben az Együttes meghívást kapott Angliába, ahol föllépett az ICA-ban The Lords and Ladies of Little Egypt Fesztiválon, ahol többek között olyan sztárok voltak, mint a Gipsy Kings, Hassan Erraji (Marocco), a Ketama (Spain), Guitara Flamenco, Davy Spillane Band, vagy a Cheb Kader-Rai Music, Angelita Vargas. Itt a BBC rádió és televízió rögzítette az Együttes koncertjét. Az Együttes Angliában 16 koncertet tart két hét alatt.
1989-ben az Együttes Aranylemezt kapott a Hungarotontól az első lemezre, amely körbejárta az egész világot: szinte minden nagy világvárosban kapható. A nagy sikerre való tekintettel a Hungaroton az Együttessel hároméves exkluzív szerződést kötött három lemezre. Az Együttes hazánkban és Franciaországban, Németországban, Svájcban 70 előadást tartott. Elkészítette az önálló videó-klippjét és a második nagylemezét: A "Lungoj o drom angla mande" (Hosszú az út előttem) címmel MC, LP, CD.
1990-ben az Együttes meghívást kapott Japánba és Dél-Koreába. Első állomásuk Soul, a Nemzeti Színház, ahol nagy sikerű előadást tartanak háromezerötszáz ember előtt, majd Pusan következik, ahol közel kétezer ember nézi meg az Együttes műsorát. Az Együttesről élő rádió és televízió felvételeket készítettek. Következő állomás Japán volt, ahol az Együttes fellépett Tokióban, a híres Sougecu Halban három előadással, majd Mitoban, azt követően Ossakaban, a Világ Virág Kiállítás színhelyén négy előadással.
Szűcs Judit popsztár felénekeli az Együttes első nagylemezének anyagát a Rumeláj című nagylemezre.
Elkészítette a harmadik nagylemezét: Karing so me phirav (Amerre és járok) címmel MC, LP, CD. Spanyolországi turné következett, ahol Villanova Illa Gertru Arénájában több mint tízezer ember előtt játszott az Együttes. Majd Franciaországba utazott (Saint Mari de la Mer, Evri, Axen Provance), ahová elkísérte a Magyar Televízió és egy útifilmet készített az Együttesről. Az Együttes később folytatta útját Németországba, ahol felléptek Kölnben, Bonnban, Moselben, Dortmundban, Nürnbergben és Münchenben.
1991-ben az Együttes elkészíti a 4. nagylemezének anyagát, melyről videó-klippet és filmet készít a Magyar Televízió. A Párizsi Fesztivál Iroda Festival D' Aton egy országos turnét szervez az Együttesnek Franciaországban, ahol az Együttes csakis a legnagyobb színházakban játszik, mint például Nisa, National Theater, Lanion, Grenoble, Evry, Lion, Paris, Boeuf de Nuit, Mount Guyon, Montoire, Bordoux, Mont Double ect. Majd ezt követően Németországban a berlini Hebel Theaterben tapsolhatott a közönség 8 előadáson az Együttesnek.
1992-ben az Együttes újra meghívást kap Japánba, ahol Tokióban és Hakushu - Jamanashi-ban 10 koncertet tartott. Ebben az évben jelent meg az Együttes 4. nagylemeze: O Suno (Az álom) címmel, melynek lemezbemutató koncertjén az Együttes átvette a 4. Aranylemezt. Ebben az évben Belgiumban, Németországban és Dániában ( a világhírű Tönderi Womed Fesztiválon) vendégszerepelt az Együttes.
1993-ban az Együttes meghívást kapott egy Európa-turnéra, amit a világhírű Concert Concept Iroda szervezett: a turné címe Magnetem volt. 138 előadást mutatott be az Együttest hat hónap alatt, több mint ötszázezer ember láthatta. A turné színhelyei: Németország, Ausztria, Svájc. Az Együttesről felvételt készített a: ZDF, RTL, ORF, RAI 2., televíziók és rádiók. A Koch Internacional Próduceri Iroda megjelenteti az Együttes 10 legjobb dalát "Amaro Del" címmel.
Az Együttes nagy sikerére való tekintettel a Hungarotontól megvásárolta a Francia Sunsett Kiadó a harmadik nagylemezét három éves licenc használatra. Az Együttes a World Music Festivalon vendégszerepelt és World Music Megastar cím birtokosa lett természetesen Hossan Ramzi híres sztár mellett .
1994-ben az Együttes a Deusches Theaterben (Münchenben), az Ulmi Kongresszusi Központban a Meningemi Városi Színházban és a bécsi Ronacher Színházban 78 előadást adott az Együttes. Műsorukat rögzítette a RAI 2, ORF, ZDF, France 2, RTL, és a Brasil Televízió. Az Együttes vendégszerepelt Lengyelországban, (Varsóban, Blielostok, Gorzow, Wlkp.). Nagy sikerű előadást tartott az Együttes az Első Világ Roma Tánc Fesztiválon. Elkészítette 40 perces filmjét O suno címmel.
Ugyancsak 1994-ben Tamperében (Finnország) az Európa Ifjúsági Parlament a One World Group és a Music Television december 10-én Európa-díjjal tüntette ki az Együttest. Műsorukat rögzítette a Music Television, az Euro Televisio, a távol-keleti és az Egyesült Államokban is sugározták.
Az Együttes 1995-ben Németországban, Ausztriában, Svájcban, Lengyelországban vendégszerepelt. Fergeteges sikert aratott a World Gipsy Music and Dance Festiválon. Az Együttes elkészítette az ötödik nagylemez anyagát és stúdió munkálatait. Ausztria felszabadulásának 50.évfordulóján, Gilbert Becoval egyszinpadon, 60,000, embernek adtak előadást a Bécsi Hofbourgban, melyet az Eurovizió is közvetített.
A Kalyi Jag együttes munkája, 1996-ban tanusitotta, hogy az egyetlen olyan kulturális törekvés amely zenéjével több ezer embert meghódított. Csak néhány példát emlitsek:- Magyarországon március 15-16-án 3000. vendég volt a koncerten. Júniusban Németországban, Germering, Stat Halle ban vendégszerepelt. Júliusban - Olaszországban-Rómában vendégszerepeltünk. Majd Magyarországon július végén a World Gipsy Music and Dance Festiválon hozott nagy elismerést. Szeptemberben a Rom-Som világ fesztiválon három alkalommal kellett fellépni. Az előadásainkat alkalmanként lO,OOO ember látogatta.
 Októberben Franciaországban, Párizsban vendégszerepeltünk, a Cite de la Music-ban már augusztusban minden jegy elkelt az előadásunkra. Teltházak és 30 perces ráadások. TV-rádió felvételeket készítettek az előadásokról. Párizsból Hollandiába, Utrechtbe utaztunk, ahol az előadás után egy három évre előre lekötött előadás sorozatot ajánlottak az együttesnek.
Hollandiából Münchenbe érkeztünk . Az előadást a Gasteigban tartottuk ahova már tiz éve évente visszahívják az együttest és minden alkalommal telt házak fogadják.
Az együttest 1996 december 14én a Miniszterelnök állami díjjal tüntette ki.
A Kalyi Jag meghívást kapott a Brooklyn Filharmónikusoktól és a Chicagói Szimfonikus zenekartól egy közös turnéra.
Az együttes 1998-ban a 20. jubileumi születését ünnepli, ezért már 1997-től egy világ körüli Turnét szervezett, amely 2001 december 31-ig tart. Tánc

Ennek
állomásai Magyarországon kívül:
Románia -Bukarest, Tirgumures,
Bulgária -Szófia, Plovdiv, Macedónia - Skopje, -, Horvátország- - Ukrajna - Kijev, Uzsgorod, Szlovákia - Bratislava, Kassa, Csehrepublic - Prága , - Lengyelország - Gorzsuw WLKP. Krakov, Warsawa, Bylostok, Spanyolország: Barcelona, Madrid, Sevilla, Granada, Franciaország: Lannion, Párizs, Nizza, Grenobl, Strassbourg, Nancy, Metz, Olaszország , Róma, Milánó, Napoly. Németország, München, Köln, Stuttgart, Rautlingen,.
Svédország: Malmő, Stocholm,. Finnország: Tammperre, Helsinki, Kuopió,. Ausztria,Belgisum, Svájc, Hollandia, Portugália, Ázsia, Távol-Keleten; (Japán, Dél-Korea, India, Kína, Kanada: Toronto, Wancoover, Ausztráliában, Új-Zélandon, USA-ban : Chicago, New-York, Washington, Los Angeles, San Francisco, Arisona (Főnix), Texas, Dallas,Boston.

Így a hazai országos turné után, az Őshazában Indiában szerepelnek 18 napot, (New Delhi, Chandrigar, Radjastan,Gudjarat) 10 koncertet, majd májusban a Dél Amerikai turné következett,ahol a Sao-paulo városában több mint 40,000 vendég tapsolt az együttesnek, az együttes utánna elkészitette az V. albumát, amely október végére meg is jelent. Az élmények nem fejeződtek be,hiszen a felgyűjtött élményeket és anyagokat, most egy világ SHOW ban mutatták be, Varga Gusztáv rendezésében a "Gipsy Fire" néven vagyis a Cigány Tűz magyarra fordítva. Ebben a Showban látható és hallható indiai, spanyol, román, lengyel, orosz, német, osztrák, és magyarországi cigány táncok és zenék. A Show bemutatója a Budapesti Petőfi Csarnokban 1998 augusztus 08.-án volt.

Az együttes a Show után lengyel, svéd, német, olasz, szlovák turnéra indult.

A Jubileumi koncertre 1998.december l8.án a Pesti Vigadóban került sor. A vendégek: Sebestyén Márta, a Muzsikás Együttes, és a Budapester Klezmer Band.


A Kalyi Jag Együttes legközelebbi előadása 1999 január 23-án a Petőfi csarnokban majd február 4-én a Kongresszusi Központban volt, február 26 és március 06.-án az Almássy téri Szabadidő Központban rendezik meg a "Táncoló Világ" című világ táncprogramot.
Március 8.tól április 20-ig , a Word Music Institute meghivására az Egyesület Államokban turnéztak, ahol 18 államban 22 előadást tartottak. Az előadásuk során nagy sikert arattak a hollywoodi Royce Hallban, a washingtoni Kennedy Centerben, és a Broodwayn a City Centerben. De talán sorolhatnánk a dallasi BASS HALL-t és még egyebeket. Mindösszesen 95,000-en nézték meg az együttes előadását. A nagy sikerre való tekintettel az együttest 2000-ben és 2001-ben is mintegy 100-100 előadás sorozatra hívták meg.
Május 1-jén a margitszigeti színpadon, majd 8-án a Európa Utcája című programon a Mechwart téren tartottak előadást. Mindkét előadáson 8-8 ezer vendég volt.
Az együttes Május 14-16-ig a Cseh Prágai televizió vendége volt , ahonnan élő koncertet sugároztak a Roxy Koncert Hallból.

Az együttes következő koncertjei 1999-ben:
Majus: 28, BP. Fáklya Szinház,
Június: 10-én Szentendre, Barcsay udvar,
11,-én Budapest, Almássy Tér.
27,-én Budapest, Új Műszaki Egyetem aula,
Július: 3.-án, Ausztria, Óbertwar.
10.-én, Németország, Limbourg.
20-22, Olaszország, Milánó.
23,-án Magyarország, Gyula.
Aug: 4-6-án Németország, Berlin.
11-15-ig, Finnország, Helsinki, Kuopió.
19-20,-án, Nyíregyháza, Demecser.
Szep: 10-16-ig Ausztria- Salzburg, Tirol.
26-tól Október 06-ig, Hollandia turné.

Kiadványaink:

Kalyi Jag 1987
Kalyi Jag  1989
Kalyi jag 1990
Az álom
Cigányszerelem


Az együttes tagjai:

Ágnes Balogh Künstler, énekes -táncos.
József Balogh énekes,gitár,tambura,mandolin,
József Nagy ének, tánc,ritmus(kanna,kanál).
Zsolt Farkas táncos, derbukás-ritmus hangszeres.
Gusztáv Varga énekes, táncos, gitár, ritmus,
az együttes alapitója, vezetője.