WWW.FOLKINFO.HU
A Dr. Valter & the Lawbreakers
 

 

A Dr. ValterA zenekar némi átalakulással 1992 óta működik, egyre nagyobb rajongótábort gyüjtve maga köré. A zenélést felvétel-gyüjtői munka előzte meg, és most az ország egyik legnagyobb, folyamatosan bővülő archív folk-blues anyagával rendelkeznek.
Országunk egyetlen olyan zenekaráról van szó, akik az öreg műfajt - lévén közel százéves - a gyökerektől, különböző válfajokon keresztül a városi bluesig építi fel repertoárját, nyomon követve a tájegységek jellegzetességét magára öltő stílusok kialakulását, egyéni hangzását és nem utolsósorban változatos hangszerelését. Évente kb. 110 koncertet adnak országszerte, illetve Európa számos országában, terjesztve a blues vírusait. Megismertetik a közönséggel a műfaj gyöngyszemeit, ritkaságait és megmutatják ezer arcát.
Hangszerelésük Európában is egyedülálló, hitelesen játszák a bluest, kimagasló hangszeres tudással, feelinggel. Feldolgozásaikat a már jól ismert dr. Valteres nyers hangzásvilág köntösébe öltöztetik. Lassan szállóigévé kezd válni, hogy a Dr. Valter & the Lawbreakers és az általa játszott zene egy kis különálló szigetet képez a hazai zenei életben. Erre a szigetre egyre gyakrabban tévednek át a zenészek más-más műfajból (jazz, folk). Ennek nyomán érdekes ötvözetek születnek (jug, roma zene, karolinai és virginiai banjo-hegedű, illetve a moldvai népzene, Mississippi delta és indiai klasszikus zene keverékei).
Az 1996-ban több külföldi meghívásnak tettek eleget nagy sikerrel: Drezda (13. Drezdai Bluesfesztivál), Székelyudvarhely, Mürzzuschlag (Ausztria), a zentai Mojo Club, Belgrád. A szlovákiai Dobro Fesztiválon - amit Nagyszombaton (Trnava) rendeznek meg évről évre -, a zenekarból Oláh Andor és Gál Csaba (Boogie) delta-bluesokkal képviselte hazánk színeit. Vendégzenészként Bob Brozmannal, Dave Peabodyval és Tut Taylorral léptek színpadra. Ugyanide kapott meghívást immár az egész zenekar a szintén hagyományos szlovák bluesfesztiválra is.1997-ben pedig újra megfordultak Romániában: Kolozsváron szerepeltek sikerrel.
A Dobro Fesztiválra immár az egész zenekar utazott el, az éves Drezdai Bluesfesztiválon és még egy németországi (Tharandt) fesztiválon is sikeresen vettek részt. 1998-ban pedig a pozsonyi bluesfesztiválon vendégszerepeltek. A bulik többnyire kis klubokban zajlanak, emellett megbecsült résztvevői folk- és jazzfesztiváloknak és világzenei rendezvényeknek. A monumentális Sziget fesztivál blues színpadának egyik legjobb hangulatú és legjobban keresett koncertjeit adják évről évre. A Junior Wells vendégszereplésével lezajlott fesztivál érdekes színfoltja volt az akusztikus színpadon adott koncertjük 1996 októberében.
A hétköznapi figurának éppen nem mondható Oláh Andor az ország legjobb és meghatározó harmonikásainak világába új színfoltot hozott személyiségébol táplálkozó színes dallamvilágával, szokatlan ritmikai és dinamikai megoldásaival kitágítja az eddigi sablonokat, új irányt mutatva ezzel a következő harmonikás generációnak. Csonka Valter természetes hangja, egy pincehangú, ezeréves néger énekes kéjenc figuráját juttatja eszünkbe, kinek egyik kezéből nem hiányozhat egy korsó sör, a másikból egy bláz. Különös "hangszere" a vörcsök, vagyis a kazoo, ami a selyempapír-fésű elvén működik.
Bényei Tibor a "nagymamát" próbálja szóra bírni. Személyében Magyarország egyetlen blues-tubását hallgathatjuk. Korábban mint klasszikus és jazz-zenész is megmutatta már alapos hangszertudását. Még egy különleges hangszer kezelője: a korsóbasszusnak, vagyis jugnak, ami a század első évtizetizedeiben volt közkedvelt az USA déli államainak vidéki néger buli-bandáiban. E hangszer segítségével folytatja a Dr. Valter & the Lawbreakers a jug band hagyományt.
Gál Csaba, vagyis Boogie a delta-bluesok nagy szakértője. Játékát hallhatjuk gitáron, dobrón, bendzsón és több számban is hallatja hangját.

A zenekar tagjai:
Oláh Andor - harmonika, kanna, ritmushangszerek, doromb
Bényei Tibor - tuba, jug
Csonka Valter - ének, kazoo
Gál Boogie Csaba - gitár, ének, banjo
Türinger Lőrinc - pozan
Fritz József - klarinét

Nemzetközi Blues Patika logo A fesztivál programjában kis klubokban játszó (médiáktól kissé hanyagolt) tehetséges csapatok kaptak lehetőséget egy nemzetközi fesztiválon való bizonyításra. Ezek a zenekarok főleg az önképzés útját járják, menedzsment nélkül, nagyszínpados, keményebb hangzású bandák takarásában, minimális gázsikért, csupán a zene szeretetétől, a műfaj iránti elkötelezettségtől fűtötten. Felkészültségüket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy társai tudtak lenni a nemzetközileg is elismert blues (külföldi) sztárjainak. Minden csapat magas színvonalú zenével érkezett a szentélybe, önfeledt játékkal örvendeztették meg egymást és a közönséget. Az örömzenék felejthetetlen pillanatokat hagytak a lelkekben és az improvizálások megismételhetetlen dallamok zenei tárházába repítették a hallgatóságot. Több száz főre becsült hozzáértő közönség végre hozzájuthatott az őt megillető helyhez, s az igényes zenékhez: a műfajon belüli különböző stílusok legjobb képviselőinek produkcióihoz.A közel százéves műfaj, ami az életképek szövegeken belüli megörökítéséből építkezik, ezáltal korok történelmének hordozójává vált. Tartalmazza a faji megkülönböztetés szomorú időszakát, a vallás áhítatát (gospel). A polgárháború vérrel festett történeteit, a szabadság ízét, államfők jöttét-mentét, a börtönélet nehézségeit, munkadalokat. Megörökítette a szeszcsempészet és a házbér bulik vidámabb hangulatát is. Azt hiszem, sikerült az ajtón kívül hagyni a város és a politika egyre erősödő zaját. Együtt játszottak itt magyarok, belgrádiak, hollandok, németek, amerikaiak, fehérek, feketék. Sikerült egy kicsit megállítani a rohanó időt, és ez felér egy meditációval, az élet nemesítésével - erre jó a "blues patika".
Mint főszervező szeretnék köszönetet mondani a FONÓ odaadó közreműködéséért, különböző önzetlenül segítő személyeknek, a szponzoroknak, és a közönségnek, akik jelenlétükkel támogatták egy igényesebb blues élet kialakulását, és az élő zene ezen ágának tradícióvá válását hazánkban.
A Dr. Valter & the Lawbreakers munkásságának első alapköve a Full of Mojo fesztivál és blues tábor elindítása. Ez elsősorban a hangszeres oktatást helyezi előtérbe, a régiek mellett új hazai és külföldi zenekarok bemutatását tűzve ki célul. A következo Full of Mojo fesztivál immár harmadszor kerül megrendezésre, idopontja 1999 július, helyszíne Esztergom.
A második alapkő a Fonóval karöltve megszervezett Dr. Valter & the Lawbreakers Nemzetközi Blues Patika, melyre 1999 októberében is szívesen lát benneteket a FONÓ és a házigazda csapat.