WWW.FOLKINFO.HU  


Arnold Fülöpné gyöngyfűző
- Borota

 

 


nyaklánc


Fülbevalók

nyaklánc


Fülbevalók

szőtt és szalagfűzött karkötők


Fülbevaló

fekete-gyöngyházfehér szőttes kistáska

Arnold Fülöpné gyöngyfűző vagyok. Decsen éltem, ahol nagy hagyománya van a népművészetnek. Az ott élő emberek féltve őrzik hagyományos ruháikat, szőtteseiket. Nagy ünnepekre szívesen viselik és használják is. Itt ismerkedtem meg a sárközi gyöngy viselettel.
Először elbűvölt a gyöngyök szépsége, varázsa, aztán felbátorodva 1992 óta fűzögetni kezdtem. Egy régi minta alapján indultam el. Sárközi csipkét fűztem.
Majd újabb és újabb munkák következtek. Felkerestem egy helyben élő mestert és munkáin felbátorodva további motívumokkal próbálkoztam. Könyveket bújtam, kiállításokra mentem és igyekeztem minden csínját-bínját elsajátítani e szép mesterségnek.
Megismerkedtem a gyöngyszövés technikájával és népi szőttes motívumokat alkalmazva készítettem karkötőt, kulcstartót, kistáskát.
2000-től tagja vagyok a Duna-Tisza közi népművészeti Egyesületnek. Barátaim, ismerőseim bátorítására sikerrel zsűriztettem a munkáimat.
Idén nagy örömömre részt vettem Szálkán az Első népi gyöngyékszer készítő táboron, ahol kiváló segítőink voltak. Itt még jobban elmélyedhettem az újabb fűzési módokban.
Fontosnak tartom eme szép hagyomány ápolását, őrzését, ugyanakkor szeretném formálni és megjeleníteni mindazt, ami belőlem fakad, hogy elevenen élő legyen a jövőben is. Meggyőződésem ugyanis, hogy eleink ékszerei napjainkban is lehetnek elegánsak, divatosak. Minden korosztály megtalálhatja belőlük a hozzá illőt.


kétszercsavart decsi nyaksi /fekete-s.bordó/

Remélem megnyerte tetszésüket az ismertetőm és ismertettebbekké tették munkáim eleink ékességeit.bodros őcsényi nyaksi /színes/